De ganglion-cyste

Wat is een ganglion cyste

Ganglion-cysten zijn veel voorkomende zwellingen in de hand en pols die in de nabijheid van gewrichten of pezen kunnen ontstaan. Ze bestaan uit een omkapselde holte gevuld met een geelachtige vloeistof. Deze cyste kunnen ontstaan vanuit een peesschede, doch meestal vanuit een gewricht. Door een verzwakking in het gewrichtskapsel ontstaat een uitstulping van het gewrichtsvlies naar buiten. Dit is te vergelijken met de buitenband van een fiets die een scheur vertoont zodat de binnenband uitstulpt. Dergelijke gewrichtscysten kunnen voorkomen in alle gewrichten (zoals ook de knie en de vingergewrichten). In de pols komen ze het meeste voor aan de rugzijde, doch ook aan de handpalmzijde.

Klachten en oorzaak

ganglion01De voornaamste klacht van een polscyste is pijn. Deze pijn kan ook ’s nachts optreden. Sommige patiënten vermelden soms mechanische hinder bij het dragen van een horloge of bij bepaalde bewegingen.

Als oorzaak van een polscyste wordt soms een vroegere verstuiking of polsbreuk aangehaald. Vaak is er echter geen gekende onderliggende oorzaak.

Diagnose

ganglion02De diagnose kan door de arts gesteld worden aan de hand van een klinisch onderzoek. Bij twijfel zal aanvullend een echografie en een radiografie verricht worden. De echografie kan de inhoud van de cyste bepalen, een radiografie stelt eventuele onderliggende afwijkingen vast in de pols of handwortelbeentjes.

Behandeling

ganglion03Of er al dan niet een behandeling wordt ingesteld hangt af van de klachten, vermits het om een goedaardige afwijking gaat. In de meerderheid van de gevallen verdwijnt de cyste spontaan. Zoniet kan er een punctie van de cyste gebeuren, gevolgd door een injectie met een cortisone-preparaat, doch in een groot deel van de gevallen keert de cyste terug. Bij blijvende klachten wordt een operatie verricht waarbij de cyste verwijderd wordt.

Wat na de operatie

  • Vanaf de eerste dag mag begonnen worden met het bewegen van alle vingers, dit om het verkleven van de buig-en strekpezen van de vingers in het litteken te voorkomen. Het is normaal dat dit wat pijn kan veroorzaken.
  • Het gipsverband wordt na een aantal dagen verwijderd en vervangen door een nieuw tot verwijderen van de hechtingen. 
  • Indien de arts merkt dat de revalidatie wat moeilijker verloopt dan normaal, wordt een kinesist ingeschakeld om de pols weer soepel te krijgen.
  • Na de ingreep kan er rond het litteken een zone zijn van verminderd gevoel. Dit komt doordat de fijne huidzenuwen tijdens de operatie weggehouden worden. Dit is van tijdelijke aard. Het is aan te raden het litteken regelmatig te masseren eens de knoopjes van de hechting verwijderd zijn.

Mogelijke complicaties

Complicaties bij polscysten zijn gelukkig zeldzaam. Net zoals bij elke ingreep is er echter een klein risico op wondinfectie. Dit wordt behandeld met wondontsmetting en antibiotica.Bij wegname van grote cysten kan er op de plaats van de vroegere cyste een holte achterblijven die zich vult met bloed, zodat het lijkt alsof de cyste na de operatie snel terugkomt. Dit is echter van tijdelijke aard.

Op langere termijn kan er een recidief optreden van een polscyste. Dit komt vooral voor bij jongere patiënten en intensief gebruik van de pols. Enkel indien deze pijnlijk is wordt een heringreep overwogen.

Contacteer ons

Dienst Orthopedie AZ Damiaan VZW

  • Gouwelozestraat 100
  • 8400 - Oostende
  • 059 41 42 60

Over ons

In onze dienst werken wij met 6 orthopedisch chirurgen. Om kwaliteitsvolle zorg aan te bieden in alle orthopedische en traumatologische deeldomeinen, heeft elke chirurg zijn eigen subspecialisatie.

171819202129